Jeppe Aakjær - 150 år
Et besøg på forfatteren Aakjærs ”Jenle” er en fordybelse i tre kunstneres spændende verden.
Jeppe Aakjær er forfatter til nogle af Danmarks mest berømte digte, så som Jens Vejmand, Jeg er havren, og Ole sad på en knold og sang. Desuden har han skrevet romanerne: Vredens Børn, Bondens Søn og Jens Langkniv.
Aakjær var en ludfattig dreng, der blev hele Danmarks digterkonge. Han mødte en dronning på sit felt, billedskæreren Nanna Krog. De fik datteren Solvejg og sønnen Esben. Familien Aakjær skabte sammen en fælles drøm, deres slot ”Jenle”.
TRE FORSKELLIGE OPLEVELSER
Et besøg på Jenle er tre meget forskellige oplevelser på et overskueligt område. Derfor ser vi også, at mange aldrig bliver helt færdige med Jenle efter ét besøg, men vender tilbage år efter år.
NATUREN
Aakjær har skrevet den smukkeste naturlyrik i Danmark – og fra alle fire årstider. To små vandløb strømmer igennem Jenles område og skaber en fantastisk frodighed. Når man følger stien gennem Sydskoven, kommer man til Nanna og Jeppe Aakjærs smukt placerede grav. Mange tusinde kommer her hvert år og sætter sig på bænkene, nyde stilheden, naturen og udsigten til Jenle – og læser Aakjærs egen tekst: "Her standsed de glade klange. Her sattes mit livsens mål. Det er asken af usungne sange, der hviler i denne skål." Men i Jenles mørke skove færdes der rigtig mange trolde, som er særlig aktive midt på sommeren. Men Jenles børnevenlige skovkone kender troldene og viser dem gerne frem.
MINDESTUERNE
I vores minimalistiske tider bliver man ved indtræden i huset overvældet. Overalt er der effekter, billeder og fotos på væggene. På hylderne står bl.a. ”Rugens Sange”. Digtsamlingen er udgivet i over 120.000 eksemplarer og er den mest læste digtsamling i Danmark. Aakjær hylder her kornarten, fundamentet i dansk rugbrød og madkunst. Ved siden af står ”Vredens Børn”, der har sin helt egen Danmarkshistorie. Aakjær skildrer husmændenes, landarbejderens og de tyendes dårlige forhold på landet. Ved udgivelsen rejste sig en rasende mediestorm med over 1.000 avisartikler - vendt mod Aakjær. Men Aakjær havde ret. En tyendekommission blev nedsat, og ”Tyendeloven” blev afskaffet i 1921. Første gang en roman har fjernet en lov. Bogen gjorde Aakjær kendt i udlandet og var medvirkende til, at han blev indstillet til Nobels litteraturpris i 1917, men han fik den ikke. Han var for barsk for Nobel-komitéens formand!
MUSEET
Museet rummer 5 rum, der fortæller hver deres historie.
Stalden
Både Nannas og Jeppes familier udvandrede og besøgte Amerika i årene efter år 1900. Vi ser ind i en kahyt og lytter til en kort historie, ”Om rejsen til Amerika”. Næsen bliver trykket op ad stuevinduerne til Aakjærs barndomshjem. I baggrunden ses alkoven, hvor Aakjær sov med bedstefaderen. Sivmåtten med spytklatterne hænger på væggen. I fængslet sidder Aakjær, fængslet for talerne: Revolutionen i Fly—han er blot 21 år gammel. Det var for skarpt for Estrup. Aakjær tager pennen i hånden og skriver ”Jens Vejmand” og ”Vredens Børn”. Et andet sted fortælles om 150.000 mennesker, der fulgte Danmarks digterkonge til graven i 1930. I den lille biograf kører forskellige film, bl.a. Troels Kløvedals ”Besøg på Jenle”.
På loftet
På ”Høloftet” fortæller vi sønnen Esbens historie, der var antimilitarist som faderen. Han drog ud i verden som militærnægter og kom hjem til Danmark i 1945 - som norsk krigshelt, dekoreret af Haakon VII - en spændende men dødsmærket oplevelse.
Limfjordssalen
Rundt i salen berettes om Limfjordsdigtere, der besøgte Jenle: Johannes V. Jensen, Skjoldborg, Thøger Larsen m.fl. I biografen vises filmen ”Livet på Jenle”, hvor datteren Solvejg Bjerre levende fortæller.
Forsamlingshuset
I sommerperioden er der arbejdende værksteder omhandlende stof, træ, smykker og billeder. Lokalet bruges også til cafégæster. Udover traditionelle udstillinger finder du her flere elektroniske muligheder.
Familien Aakjær byder dig hjertelig velkommen til Jenle!
Se tider og aktiviteter på Jenle.dk.