Danskerne elsker solen og bruger enhver lejlighed til at springe ud under de varme og livgivende stråler. Hvem vil ikke gerne opnå en dejlig sommerkulør oven på en lang vintersæson uden meget solskin? Men danskernes iver efter at få den brune teint har en slagside. Mange glemmer at beskytte sig mod solens farlige stråler midt på dagen. Danmark ligger på en syvendeplads på verdensplan over de lande, der har flest tilfælde af kræft i huden. En meget høj placering, når man tænker på hvor få solskinstimer, der trods alt er på vores breddegrader.
Beskyt dig mod solen midt på dagen
Kræft i huden er i dag den mest udbredte kræftsygdom i Danmark. Omkring 8000 danskere får hvert år konstateret kræft i huden – lidt flere kvinder end mænd. Det er tre gange så mange som for 30 år siden, og det ser ud til, at tendensen er stigende. Den gode nyhed er, at hvis danskerne kunne blive bedre til at beskytte sig i solen og droppe solariet, så kan over 85 % af alle tilfælde af kræft i huden forebygges.
Det er specielt to typer kræft i huden – modermærkekræft og hudkræft – der begge opstår som følge af for meget UV-stråling og solskoldninger. Hudkræft ses for det meste på de steder, hvor huden har fået meget sol. Det er i ansigtet, i nakken, på hænderne og armene. Modermærkekræft kan opstå alle steder på kroppen og ikke nødvendigvis i et modermærke. Undersøg jævnligt din hud og gå til lægen, hvis du opdager forandringer.
Bliv ven med solen
Du kan blive solsikker ved at bruge solrådene: siesta, solhat og solcreme til at huske og skrue ned for solen midt på dagen mellem kl. 12 og 15, når UV-indexet er 3 eller mere – og ved at undgå solariets kunstige UV-stråler. ”Det handler om at finde en god balance i, hvor meget man opholder sig i solen, og hvordan man beskytter sig, når det er nødvendigt”, udtaler projektchef for TrygFondens og Kræftens Bekæmpelses solkampagne Anja Philip. ”Solen er vigtig for at få D-vitamin, men man skal ikke ligge og stege midt på dagen, men nyde solen med omtanke”.
Kronprinsesse Mary i kampen mod hudkræft
HKH Kronprinsesse Mary er som protektor for kampagnen også gået ind i kampen mod kræft i huden. Det er specielt magtpåliggende for kronprinsessen at give de danske børn gode solvaner fra starten af livet. Kronprinsessen er opvokset på Tasmanien, hvor det i mange år har været helt naturligt at beskytte sig mod den stærke sol. Den tradition vil kronprinsessen gerne videregive til danskerne.
Pas på de små solstråler
Det er også vigtigt at passe på børn og unge i solen. Man har nemlig en større risiko for at få kræft i huden, hvis man har været skoldet som barn eller ung. Og børn er generelt mere påvirkelige, for faktorer der giver kræft, på grund af deres aktive celledeling.
Beskyt dig selv og dine små solstråler med sommerens bedste solråd: SIESTA, SOLHAT, SOLCREME og SLUK SOLARIET. Så kan den forudsigelse, der ligger i sangen: ”sol, sol kom igen… solen er min bedste ven” gå i opfyldelse.
Rigtig god og solsikker sommer – nyd solen og varmen, men brug hovedet!
Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden står bag kampagnen ”Skru ned for solen”, som skal hjælpe danskerne til at blive bedre til at omgås solen med omtanke. Kampagnen blev åbnet af HKH Kronprinsesse Mary i maj 2007 og kører nu på sit tredje år.
De 4 solråd
SIESTA – giv solen en frokostpause mellem kl. 12 og 15, når UV-indexet er 3 eller mere.
SOLHAT – Undgå at blive skoldede. Dæk bar hud til med tøj og hat, når solen står højst.
SOLCREME – Brug altid rigeligt med faktor 15 og husk, at lige meget hvor meget du smører på, må du aldrig ligge og stege. (Tommelfingerregel – en håndfuld til en krop)
SLUK SOLARIET – De kunstige stråler øger markant risikoen for kræft i huden. Og jo yngre du er – desto mere udsat er du.
Om UV-index
UV-stråling er værst om sommeren
Solens stråler har størst effekt på din hud, når solen står højt på himlen. Det gør den om sommeren midt på dagen. Du kan følge, hvor stærk solen er ved at se dagens UV-index i vejrudsigterne eller inde på solkampagnens hjemmeside www.skrunedforsolen.dk. UV-indexet er et international mål for, hvor intensive solens skadelige stråler er. I Danmark er UV-indexet højst 7 på en sommerdag. Når UV-indexet er 3 eller mere, skal man beskytte sig. Det er typisk fra april til september, når der er få skyer på himlen. Ca. halvdelen af dagens UV-stråling falder mellem kl. 12 og 15.
Bliv ven med solen på sommerferien
På Kræftens Bekæmpelses hjemmeside har du mulighed for at bestille børnebøger, som du kan bruge til at lære dine børn at blive ven med solen. I bøgerne fortæller bl.a. de søde solkatte Sunny og Solvej den solsikre historie i børnehøjde.
Klik ind på: www.skrunedforsolen.dk/solshop